Stopp veisaltingen
30 år med veisalting – 670 veisaltdrepte
- Detaljer
- Overordnet kategori: Kontakt og informasjon
- Ny pressemeldingen er blitt offentliggjort den 13.04.2015 med en ny og oppdatert informasjon: 30 år med veisalting - 710 veisaltdrepte
Pressemelding fra Stopp veisaltingen, 26.10.2010:
Stopp Veisaltingen har i mange år hevdet at veisalting fører til flere trafikkdrepte. Undersøkelser som går ut på å sammenligne antall ulykker med og uten salt på veien gir ikke svar på om vi totalt får flere eller færre drepte, mener organisasjonen.
Forskere advarer: – Veisalt skader naturen
- Detaljer
- Overordnet kategori: Vei og miljø
Teknisk Ukeblad, 25.11.2010:
– Veisalt er en trussel for vegetasjon og innsjøer, advarer UMB-forskere.
Per Anker Pedersen, førsteamanuensis ved plante- og miljøvitenskap ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås (UMB):
– Det er ingen tvil om at veisalting representerer en trussel for naturen.
Høyesterett fastslår stor underrapportering av saltforbruket
- Detaljer
- Overordnet kategori: Vei og miljø
Statens vegvesen driver med stor underrapportering av forbruket av veisalt. Høyesterett fastslår stor underrapportering av saltforbruket på hele 25-30 %. Stopp veisaltingen vil anta da at det totale saltforbruket for hele Norge kan med fordel økes tilsvarende - fra 200 000 tonn pr. år til minst 260 000 tonn pr. år.
Nye kommentarer i bunn av artikkelen.
8 av 10 sier nei til veisalting
- Detaljer
- Overordnet kategori: Nyheter
Avisa Nordland, 16.11.2010:
- I ordets verste forstand er det i dag livsfarlig å stoppe salting av veiene, mener vegdirektør Terje Moe Gustavsen. Ei avstemning på an.no - hvor 900 hadde stemt tirsdag formiddag - viser imidlertid at åtte av ti er uenige med vegdirektøren.
SINTEF-rapporten er et bestillingsverk
- Detaljer
- Overordnet kategori: Vei og miljø
Saltkonferansen i Trondheim 27. og 28. oktober 2010, sett med Stopp Veisaltingens øyne
Av Jan Gunnar Garshol, Stopp veisaltingen
Konferansen
Konferansen fant sted på Hotel Britannia og samlet det meste av aktører og kompetanse innen området ifølge vegdirektør Terje Moe Gustavsen. Blant de to hundre deltakerne var fire fra Stopp Veisaltingen samlet på nest første rad - Lars Erik Bønå, Magnar Trondsgård, Kåre Denholm og Jan Gunnar Garshol. Bønå satt også i ekspertpanelet som forøvrig bestod av vegdirektør Terje Moe Gustavsen, Cristina Bu fra Norges Automobil-Forbund, Niklas Haugrønning fra Norges Lastebileier-Forbund, Sør-Trøndelag, og Øyvind Moen fra Kolo Veidekke AS og Foreningen Asfalt og Veiservice.
Yrkessjåfører reagerer på unødvendig veisalting
- Detaljer
- Overordnet kategori: Nyheter
– Det er verst på E8
Yrkessjåfør reagerer på det han mener er unødvendig veisalting. – Vi begynner å se oss lei på veisaltinga. Jeg prater for en hel yrkesgruppe som kjører daglig mellom Lofoten og Tromsø, begynner yrkessjåfør Kim Olav Nordli.
Han mener saltinga også skaper en falsk trygghet som gjør at folk kjører fortere.
Staten vil styre forskningen
- Detaljer
- Overordnet kategori: Nyheter
Aftenposten, 15.11.2010:
"Flere forskningsinstitutter er blitt presset til å gi staten kontroll over resultatene av rapporter og utredninger, viser en gjennomgåelse. Ofte omdefineres forskningsoppdrag til konsulentvirksomhet. Dermed kan oppdragsgiveren disponere forskernes funn fritt."
Dette får oss i Stopp veisaltingen til å se nærmere på forskning og juks, og de rapporter som Statens vegvesen støtter seg til i sin veisalting. Stopp veisaltingens Lars Erik Bønå kommenterer Aftenpostens oppslag nederst i denne artikkelen:
- En SINTEF-rapport fra Tromsø i 1992 ble holdt hemmelig i 15 år til jeg fikk tak i den!
Staten klipper og limer i forskning
Kritiserer feil i havarirapport
- Detaljer
- Overordnet kategori: Vei og miljø
Stopp veisaltingens Lars Erik Bønå kommenterer rapporten fra bussulykka på RV 72 ved Garnes i Verdal 24. november 2007:
-
"Friksjonsmålinger og Vegvesenets bruk, eller snarere misbruk av disse er meget godt behandlet. Betydningen av dekkenes overflateruhet er derimot ikke berørt."
-
"Dere har ikke sett at begge bakdekkene på venstre side hadde nedslitt innerskulder. En hel knasterekke var slitt bort rundt halve omkretsen (urunde dekk)."
-
"Videre hadde dere ikke notert dekkenes alder og heller ikke at bakdekkene manglet M+S merking. De var altså ikke godkjent som vinterdekk."
-
"Dere har ikke oppdaghet den store dumpa i inngangen til høyresvingen som gjorde at bussen satte seg på fjæringen og spratt opp igjen i svingen slik at den skrenset lettere. Etter ulykken ble dumpa varslet med skilt om ujevn vei, samtidig som sideterrenget ble slettet."
Brun snø er like delikat som brune tenner
- Detaljer
- Overordnet kategori: Offentlig journal
Bildet over er tatt 12.02.2007 og viser Røa i Oslo i 5 minusgrader. Unaturlig med væte i så mange kuldegrader, men med salting så blir det slik. Og det skal mengder med salt til for at det skal bli seende ut sånn som på bildet. Her er det ikke brukt saltoppløsning, men 100% natriumklorid (veisalt). Restene sees i klasisk rutemønster på fortauet til høyre i bildet...
Bladet Kondis, nr. 1-2010, av redaktør Runar Gilberg:
Det som var ei vakker vinterverd
Når eg spring til jobb om morgonen hender det at eg blir inspirert - eller provosert - til å skrive. I dag kjente eg, da eg sprang gjennom det som skulle ha vori ein snøkledd vinterby, at det var på tide å seie ifrå. Høgt og tydeleg, utan ironi, at galskapen med å strø salt på vegar og fortau, ja til og med i bustadområde og parkar, må ta slutt.
Wirkola: Veisalt drepte min sønn
- Detaljer
- Overordnet kategori: Nyheter
Våre veger, 02/2010:
- Vegsalting kan være livsfarlig, mener Bjørn Wirkola, som vet hva det er snakk om. Han mistet en sønn i en trafikkulykke i 1994. Årsaken var ene og alene vegsalting, mener han.
NRK - et mikrofonstativ for Statens vegvesen
- Detaljer
- Overordnet kategori: Offentlig journal