ABC Nyheter, 16.11.2010, Teknisk Ukeblad 11.11.2010:

Foreningen Stopp veisaltingen mener salt skaper flere trafikkulykker vinterstid.
– Vi trenger salte veier for at Vinter-Norge skal fungere, sier NTNU-forsker.

Stopp veisaltingens Lars Erik Bønå i intervju.  Bønå kommenterer også på nettsidene til ABC Nyheter.

Teknisk Ukeblads originale artikkel kan du lese her:

Kommentarer

Lars Erik Bønå, 17. november 2010 - 18:12: Veien må ikke være bare.  Jeg fikkk en gang en epost fra en bekjent i Nederland som kunne bevise at det nå var 70 cm snø i Amsterdam. Han hadde fått tak i en snøklump og strukket den ut til ei 70 cm lang snøstripe! Vinterdrift i Norge kan ikke sammenlignes med Nederland, Alex.

Merkelig at man nå finner ut at salt gjør isen sprø og lett å fjerne når fysiske tabeller sier det motsatte. Sjøis er seigere, og den ligger lengre i grøfta, upåvirkelig av piggdekk og kjettinger. Se også på salt/snøberget i Oslo som ikke har tint i løpet sommeren og som er krevende å bryte opp mekanisk.

Det er ingen grunn til å lage bar vei. Det som er igjen etter brøyting, gjør ingen skade. Dette laget kan bearbeides regelmessig mekanisk til ei slett, ru flate som til sist forsvinner helt hvis trafikken er stor nok. Det viktigste er at underlaget er fast, og det blir det ikke ved salting i snø. Alle ulykkene på Østlandet i helga taler sitt tydelige språk om saltets negative virkning.

Før i tiden hørte man aldri om underkjølt regn. Det som er problemet, er at asfaltoverflaten blir underkjølt pga saltet. Derfor bråfryser regnvannet. På bruene er det farligst pga varmeledning fra undersiden.

Saltet må bort!

 Lars Erik Bønå, 18. november 2010 - 13:07: Sanne fakta om veisalting finnes ikke i Statens vegvesen, kun løgner.
Jeg har introdusert veisaltingen som den moderne versjonen av eventyret "Keiserens nye klær". Man forteller løgner om hvor fint og flott det er og stempler alle som ikke ser fordelene som idioter.

På samme måte som eventyret spres historien om saltingen ved gjenfortelling gjennom distriktsvegsjefer og deres lakeier.

 

Ekstra informasjon