MOTOR, Leserpuls, februar 2010:

Motor skiver om Vegdirektoratets såkalte "forskningsrapport" som viser at det er færre ulykker på saltede veier enn på andre veier. Hvis man imidlertid undersøker materialet som ligger til grunn for denne påstanden, vil man se at her er det med stor eleganse løyet med statistikk for å få fram presis det resultat som i utgangspunktet ønskes.

Dette skriver Per M. Tangerud, ingeniør MNIF i et leserinnlegg i NAFs medlemsblad MOTOR.  Rapporten det siktes til er senere blitt justert fra 20 % færre ulykker til 40 % færre.  Bare dette tilsier at det er statistikk som blir manipulert.

Stopp veisaltingens Lars Erik Bønå har fått frigitt en hemmeligholdt SINTEF rapport fra 1992 som viser at dekk som er kjørt kun på saltede veier har 40 % lavere friksjon enn samme dekk kjørt kun på usaltet vintervei!  Hvordan kan da en rapport si at det gir færre ulykker å salte veiene, mens en annen sier at dekkene får 40 % mindre grep av saltet på veien?

I et annet leserinnlegg på samme side i MOTOR skriver Roy Østensen om piggdekk uten pigg.  Dette er Lars Erik Bønå enig i:

- Han har helt rett, og det var dette Viking solgte som piggfritt dekk da piggfribølgen kom på begynnelsen av 1990-tallet. De hadde ikke forbredt seg og fikk svi for det. Likevel lå de på topp i NAF testen.

Ekstra informasjon